Konservatiivisuus tappaa nuoriamme

Sisältövaroitus: itsemurha

Tänään 10.9. vietetään kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää. On surullisen sopivaa, että tänä vuonna päivää vietetään poikkeuksellisesti Pride-viikon aikana. Konservatiivisuus nimittäin tappaa.

Tutkimusten mukaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret ovat selvästi muita suuremmassa itsemurhan vaarassa. Erään yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan jopa 40 % seksuaalivähemmistöihin kuuluvista lukioikäisistä on pohtinut itsemurhaa edeltävän vuoden aikana. Toisen ruotsalaistutkimuksen mukaan joka neljäs nuori lesbonainen on yrittänyt itsemurhaa. Suomalaistutkimus taas osoittaa, että jopa puolet transnuorista on harkinnut itsemurhaa.

Syyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen huolestuttavan korkean itsemurhakuolleisuuden taustalla ovat moninaiset. Mielenterveyden haasteet ovat nuorilla surullisen yleisiä seksuaali- tai sukupuoli-identiteetistä riippumatta. Vähemmistöjen ylikorostuminen tilastoissa kielii kuitenkin siitä tuskasta, jota yhteiskunnan hyväksymättömyys nuorille tuottaa.

Elämme yhä maailmassa, jossa vähemmistöihin kohdistuva viha rehottaa. Vanhempien kielteinen suhtautuminen nuoren kaapista tulemiseen on edelleen tavallista. Suomen laki polkee yhä transihmisten perusoikeuksia. Vähemmistöjen kokema henkinen ja fyysinen väkivalta on arkipäivää.

Meidän on ohjattava aiempaa enemmän resursseja mielenterveyspalveluihin. Avun on oltava paremmin ja aiemmin saatavilla. Meidän on tunnistettava riskitekijät. Meidän on luotava turvallista ympäristöä. Meidän on muutettava maailmaa.

Tänään itsemurhien ehkäisypäivänä toivon, että pysähdymme muistamaan, mitä meillä on tässä pelissä. Sillä kyse on elämästä ja kuolemasta. Konservatiivisuus tappaa nuoriamme.

Lähteet: Yle ja Seta