Älä osta mitään -päivä on etuoikeus⠀

Tänään vietetään Black Friday -alennuspäivää sekä Älä osta mitään -päivää. Kulutuskulttuuria tulee todellakin kritisoida. Ostamme aivan liian paljon uutta. Maapallon kantokyky ei kestä ylikulutustamme. Usein ostamiemme tuotteiden hinnat ovat aivan liian alhaisia, joten niiden valmistuksessa työskentelevät eivät saa tarpeeksi palkkaa työstänsä.⠀

Silti tulee muistaa, että mahdollisuus viettää Älä osta mitään -päivää on suuri etuoikeus.⠀

Monelle Black Fridayn kaltaiset alennuspäivät ovat vuoden ainoita päiviä tehdä arjen kannalta tärkeitä hankintoja. Ostaa vaikka vihdoin perheen teini-ikäiselle se oma läppäri opintoja varten. Normaalihintaisina näihin ostoksiin ei kaikilla ole varaa.⠀

Samalla maailman ylikuluttamista ei pelasta se, vaikka aivan kaikki olisivat yhden päivän ostamatta mitään. Jos tänään ei osta niitä turhia uusia jouluvaloja vanhojen toimivien tilalle, mutta huomenna ostaa, ei erikoispäivällä ollut oikeastaan mitään merkitystä. ⠀

Meidän, joilla on varaa, tulee tarkastella kulutustamme kriittisesti aivan jokaisena päivänä. Meidän on vältettävä ostamasta mitään turhaa. Meidän on pyrittävä ostamaan asioita käytettynä. Meidän on ostettava laadukkaita tuotteita, jotka kestävät aikaa. Meidän on ostettava eettisiä tuotteita, joiden valmistamiseen osallistuneet työntekijät saavat riittävää palkkaa riittävissä työolosuhteissa.⠀

Ja lisäksi meidän tulee ajaa eriarvoisuutta vähentävää politiikkaa, jotta tulevaisuudessa kaikilla olisi taloudellisesti varaa olla eettisiä ja kestäviä kuluttajia.⠀