Helsingin uusi budjetti vaikeuttaa koulukiusaamiseen puuttumista

Koulukiusaaminen ja -väkivalta ovat viime aikoina olleet suomalaisen poliittisen keskustelun keskiössä – ja syystä. Järkyttävät uutiset raaoista väkivallanteoista ovat konkretisoineet jokaiselle, että kiusaaminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa kuolemaan.

On meidän aikuisten velvollisuus pitää huolta, että jokainen lapsi saa opiskella, harrastaa ja elää turvassa. Jokainen kiusaamistapaus on meiltä epäonnistuminen.

Kun kiusaamista tapahtuu, siihen tulee puuttua heti. Suomalainen opettajakunta on erittäin hyvin koulutettua ja osaavaa. Olen vakuuttunut, että keskeisin syy kiusaamisen huomaamatta jäämiselle ei ole opettajan ammattitaidon puute vaan kiire. Kun opettajalla on liian monta oppilasta vastuullaan, on mahdotonta ehtiä huomaamaan kaikkea. Siksi onkin erityisen tärkeää, että hallitus on jakanut kunnille rahoitusta, joka on kohdennettu erityisesti ryhmäkokojen pienentämiselle.

Tämän valossa on täysin vastuutonta, että Helsingin kaupunki on päättänyt uhrata koululaisten hyvinvoinnin asettamalla perusopetuksen tämän vuoden budjetissa leikkauslistalle. Tämä tulee tarkoittamaan ryhmäkokojen kasvattamista. Yhteensä budjetissa leikataan kasvatuksen ja koulutuksen alalta noin 26 miljoonaa euroa.

Jos todella haluamme puuttua kiusaamiseen, on meidän oltava valmiita osoittamaan tähän myös rahoitusta. Poliitikkojen kauniit puheet varhaisen puuttumisen tärkeydestä eivät paljon lohduta lasta, jonka hätää kiireinen opettaja ei ehdi huomata.