Opiskelijat ei enää jaksa

Pidin tänään Vasemmisto-opiskelijoiden puheenvuoron vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa.

Nostin esiin, että jo ennen koronaa joka kolmas opiskelija kärsi mielenterveyden ongelmista. Ja nyt koronakriisin myötä tilanne on vielä merkittävästi pahentunut. Esittelin puoluevaltuustolle huolestuttavia tilastoja opiskelijoiden uupumisesta ja opiskelumotivaation vähentymisestä.

Opiskelijat tarvitsevat nyt tsemppipuheiden lisäksi ihan oikeita konkreettisia tekoja.

Vasemmisto-opiskelijat vaatii, että jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus saada opintopsykologin tukea opintojensa edistämiseen.

Valitettavasti tällä hetkellä tämä ei monen opiskelijan kohdalla ole todellisuutta. Monessa korkeakoulussa opintopsykologien määrä suhteessa opiskelijoiden määrään on hälyttävän pieni. Osalla opiskelijoista ei välttämättä ole koko opintojensa aikana kertaakaan mahdollisuutta päästä opintopsykologin tuen piiriin. Jonot voivat olla niin ylikuormittuneet, että ne suljetaan kokonaan. Koronan myötä tämä tilanne on vain kärjistynyt entisestään.

Vasemmisto-opiskelijat vaatii opintopsykologien sitovaa mitoitusta lakisääteiseksi. Näin voimme varmistaa tärkeän tuen ja samalla ennaltaehkäistä opiskelijoiden uupumista ja opintojen keskeyttämisiä.