Yliopistojen Sisu-tietojärjestelmä on laiton

HS uutisoi tänään Helsingin yliopiston uuden Sisu-tietojärjestelmän saavutettavuusongelmista. Järjestelmän kautta opiskelijat esimerkiksi ilmoittautuvat kursseille. Sisun käyttäminen on näkövammaisille opiskelijoille mahdotonta.

Sen lisäksi, että tämä on epäoikeudenmukaista, se on myös laitonta.

Muun muassa yliopistoja velvoittava saavutettavuusdirektiivi on ollut voimassa jo vuodesta 2019. Yliopistojen järjestelmien tulisi siis täten lakisääteisesti olla käytettävissä esimerkiksi ruudunlukuohjelmilla ja pistenäppäimistöllä. Sisu ei ole.

Jokaisella on oikeus opiskella. Niin myös näkövammaisilla. On täysin kestämätöntä, että näkövammaisia kyykytetään ja pakotetaan hakemaan apua sellaisiin opintojen arkisiin tehtäviin, jotka he olisivat täysin kykeneväisiä tekemään myös itse.

Helsingin yliopiston johdosta kommentoidaan, että kyse on “välivaiheen ongelmasta”. Sisun kehitystyö on aloitettu vuonna 2013 ja se on otettu jo aiemmin käyttöön esimerkiksi Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa. Tämän hetken arvion mukaan se olisi täysin saavutettava vasta vuonna 2023.

Vuosia kestäviä perustavanlaatuisia yhdenvertaisuusongelmia ei voi kuitata “välivaiheella”. Yhteiskuntaa ei voida kehittää vain vammattomien ehdoilla. Vammaisten huomioiminen ja uudistuksien saavutettavuus ei voi olla asia, johon havahdutaan vasta jälkikäteen.